Uusi oopperatuotantomme: Cosi fan tutte!
29.5.2019

Olemme innolla odottaneet tätä julkistusta: toteutamme täysin uuden suomenkielisen ja hersyvän version Mozartin klassikosta. Tässä mediatiedotteemme:

Mediatiedote, julkaisuvapaa heti

“Pönötykselle ehdoton ei!”  – Tuore versio Mozartin oopperasta ensi-iltaan Joensuussa 31.12.2019

(Joensuu, 29.5.2019) Uusi suomenkielinen versio Mozartin klassikosta Cosi fan Tutte saa ensi-iltansa uuden vuoden aattona Joensuun konservatorion salissa. Kiertueproduktioksi suunnitellusta ”mobiilioopperasta” vastaa joensuulainen musiikkituotantoyritys Turundot luotsinaan sopraano Talvi-Maaria Turunen sekä baritoni Joonas Asikainen. Teoksen ohjaa Lija Fischer.

Turunen ja Asikainen tekivät edellisen kerran yhteistyötä Opera Novan toteuttamassa Ilkka Kuusiston oopperassa Gabriel tule takaisin!. "Kysyin Joonakselta, mitä mieltä hän olisi, jos lähdettäisiin yhdessä tekemään kamarioopperaversiota Cosi fan tuttesta” Turunen kertoo.  ”Olin välittömästi mukana, ja ehdotin, miksei samoin tein tehtäisi ooppera suomeksi”, Asikainen jatkaa.

Vision huumoria räiskyvästä aikuisten sadusta puhaltaa henkiin valtakunnallisesti teatteri- ja musiikkiproduktioita ohjannut helsinkiläinen Lija Fischer. ”Kaikessa absurdiudessaan Cosi fan tutten libretto on herkullinen. Kun lyödään vetoa rahasta ja rakkaudesta, mikään ei ole pyhää – tästä syntyi alaotsikkomme Kaikki on peliä”, Fischer kuvailee. ”Perinteisesti ooppera on suomennettu ’Niin tekevät kaikki naiset’, mutta kyllä tässä tarinassa säätävät ihan kaikki”, hän summaa.

Asikaisen ja Turusen suomenkielinen sovitus on viittä vaille valmis, ja yhteisiin musiikkiharjoituksiin päästään syyskuussa. Lavan ottavat haltuun Asikaisen ja Turusen lisäksi Joensuun omat laulajat baritoni Juha Eskelinen ja sopraano Henna-Mari Luolamo. Ranskalais-ilomantsilaisen säväyksen joukkoon tuo nuori tenorilupaus Akseli Ferrand.

Musiikillisesta johdosta vastaa Leipzigissä Mozartin musiikkiin erikoistunut pianisti-korrepetiittori Pinja Hasu.  ”Mozart itse kaavaili Cosi fan Tuttea kamarioopperaksi, vaikka sitä nykyisin esittävät toinen toistaan suuremmat oopperatalot” Hasu kertoo. Tämän innoittamana produktion orkesteriosuudet sovitetaan kamarimusiikkikokoonpanolle.

Lavastuksen toteuttaa Asikaisen ja Fischerin vision pohjalta ammattikoulu Riveria Outokummussa, ohjaavan opettajan Jari Paldanin johdolla. Lavastesuunnittelussa keskeisintä on huomioida produktion vaatimukset liikuteltavuutta ajatellen, kun teos lähtee matkaamaan myös muualle Suomeen. Puvustuksessa yhteistyössä on puolestaan Riverian tekstiilialan linja Marja Ilosen ohjauksessa.

Joensuussa esityksiä on alkuun lyöty lukkoon neljä, uudenvuoden lisäksi teos on mahdollista kokea loppiaisviikonloppuna. Ennakkoliput tulevat saataville juhannuksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan työryhmä on luomassa taiteellisesti korkeatasoista, viihdyttävää kokonaisuutta juuri tämän päivän yleisölle. “Luvassa on menevä, hauska ja räävitön tulkinta upeasta oopperamaailman klassikosta” ohjaaja Fischer kiteyttää.
 
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:


Talvi-Maaria Turunen, tuottaja : puh. 0407454090 talvi-maaria@turundot.fi

Joonas Asikainen, taiteellinen koordinaattori : puh. 0400152742   joonasasik@gmail.com

Lija Fischer, ohjaaja: puh. 0468104270 lija.lijafischer@gmail.com